Ο νόμος των σημαντικών λίγων & των ασήμαντων πολλών

Ο νόμος των σημαντικών λίγων & των ασήμαντων πολλών

Ο νόμος των σημαντικών λίγων & των ασήμαντων πολλών 1200 631 Pharmacy2020

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1906 από κάποιον ευφυή οικονομολόγο που παρατηρούσε τα μπιζέλια στον κήπο του. Ο Ιταλός Vilfredo Pareto, βέβαια, δεν ήταν κάποια τυχαία περίπτωση. Αντίθετα, υπήρξε μια εξαιρετική προσωπικότητα, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος εκτός από οικονομολόγος, που άφησε παρακαταθήκη και την έννοια της «αποτελεσματικότητας κατά Pareto», πασίγνωστης σε όσους έχουν σπουδάσει πολιτική οικονομία.

Εκεί στον κήπο του, λοιπόν, ο Pareto παρατήρησε ότι το 20% των μπιζελιών από όσα είχε φυτέψει, απέδιδε το 80% της συνολικής παραγωγής. Ο Pareto μελέτησε περαιτέρω τη σχέση 80-20, αποδεικνύοντας ότι στην πατρίδα του, την Ιταλία, το 20% του πληθυσμού κατείχε το 80% του πλούτου και, παράλληλα, βρήκε και πολλά άλλα παραδείγματα που δεν άφηναν αμφιβολία για την ορθότητα του κανόνα του.

Κοινός τόπος σήμερα, ο κανόνας 80-20 υποδηλώνει ότι το 80% των αποτελεσμάτων συνήθως οφείλεται στο 20% της προσπάθειας ή των ενεργειών ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης. Με άλλα λόγια, ο κανόνας 80-20 σημαίνει ότι λίγοι παράγοντες (20%) είναι ζωτικοί και πολλοί (80%) είναι επουσιώδεις.

Ίσως κάνετε τον συνειρμό με το περίφημο αρχαιοελληνικό ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Δεν θα έχετε άδικο, μόνο που στην περίπτωση του κανόνα Pareto, ο ορισμός αυτός ποσοτικοποιείται και μας βοηθά να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σαν άτομο ή επιχείρηση. Τι θα σκεφτόσασταν επομένως αν, για παράδειγμα, το 80% των εσόδων του φαρμακείου σας προέρχεται από το 20% των πελατών σας; Αν το 20% των προσπαθειών σας απέφερε το 80% του τζίρου σας; Αν το 20% του προσωπικού σας ευθύνεται για το 80% των δυσαρεστημένων πελατών σας;

Ένας σύγχρονος φαρμακοποιός πρέπει να λειτουργεί με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ. Οι αποφάσεις σας σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του χρόνου του προσωπικού σας, τη στόχευση στους σημαντικούς πελάτες/καταναλωτές σας, την ανταμοιβή των πιο παραγωγικών εργαζομένων, την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων και εταιρειών, δεν λαμβάνονται πλέον στην τύχη. Πρέπει να έχετε κατανοήσει τη σχέση επένδυσης/απόδοσης, να έχετε μελετήσει ποιες εισροές παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα, να είστε σε θέση να τρέξετε στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ που θα απευθύνονται στο κοινό που σας αποφέρει έσοδα και στηρίζει το φαρμακείο σας: στο ζωτικό 20%!

Φυσικά, τίποτε δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς. Μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι το 80-20 μπορεί στη δική σας περίπτωση να εκφράζεται με 70/30 ή και με ακόμα πιο ακραία νούμερα. Δεν μιλάμε για έναν άκαμπτο κανόνα, αλλά για μια βάση παρατήρησης που μας δίνει ένα πολύτιμο εργαλείο: να κατανοήσουμε πού πρέπει να στοχεύσουμε σε κάθε τομέα ευθύνης μας: στο προσωπικό, στα προϊόντα, στους πελάτες μας. Πάντοτε πρέπει να εστιάζουμε στο σημαντικό 20% για να απολαμβάνουμε τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια. Η αρχή του Pareto συνεισφέρει ακριβώς στο να δουλεύουμε έξυπνα, αποτελεσματικά και παραγωγικά.

Ο κανόνας 80-20 διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πόρων του φαρμακείου σας. Εύλογα θα αναρωτηθείτε: είναι ικανοποιητικό να σταματάμε στο 80%; Η απάντησή μου είναι όχι! Απομένει ένα 20%, αυτό που θα επιτρέψει στο φαρμακείο σας να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Αυτό το κρίσιμο μέγεθος -το 20%- θα απαιτήσει το 80% των προσπαθειών σας.

Στο Pharmacy2020 στοχεύουμε με επιμονή το 100%, γιατί εκεί είναι το ταβάνι κάθε φαρμακείου. Απλά, για να το επιτύχει αυτό εργάζεται έξυπνα. Αφιερώνει χρόνο στο να αποκτήσει πλήρη γνώση των εισροών κάθε φαρμακείου με το οποίο συνεργάζεται, αξιολογεί τις επιμέρους παραμέτρους, αποκλείει τις αντιπαραγωγικές δραστηριότητες, μελετά τρόπους βελτιστοποίησης της απόδοσης του προσωπικού, αξιολογεί τα αποτελέσματα του visual merchandising και της τοποθέτησης των προϊόντων. Προχωρά σε μετρήσεις ποσοτικές και ποιοτικές και δίνει στον φαρμακοποιό απτά και διαχειρίσιμα αποτελέσματα για να μπορέσει να επιτύχει το 100%. Γιατί, επιδιώκοντας το ιδεατό, κατακτούμε το εφικτό.