Καινοτομία στο φαρμακείο

Καινοτομία στο φαρμακείο

Καινοτομία στο φαρμακείο 1201 631 Pharmacy2020

Θα δανειστούμε τα λόγια του Στιβ Τζομπς, του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο και τον τρόπο που ζούμε μέσα από τo μεγαλοφυές όραμά του, όπως το ενσάρκωσε στα προϊόντα της Apple: «Οι εταιρείες κάποτε ξεχνούν τι σημαίνει να παράγουν σπουδαία προϊόντα. Κάποτε σαπίζει η αρχική, λαμπρή ιδέα που τις έκανε αυτό που είναι».

Υπάρχει, λοιπόν, αρχικά μια λαμπρή ιδέα. Δεν μιλάμε απαραίτητα για μια ιδέα που θ’ αλλάξει τον κόσμο, αλλά για μια ιδέα που γεμίζει αυτόν που την σκέφτηκε, που τον κρατάει σε εγρήγορση, τον παρακινεί να την υπηρετήσει πιστά και να της αφιερώσει όλη την ενέργειά του. Ας πούμε, λόγου χάριν, ότι κάποιος ονειρεύεται να δημιουργήσει ένα φαρμακείο που δεν θα είναι σαν όλα τ’ άλλα. Θα διαφέρει στην εξυπηρέτηση του πελάτη, θα λειτουργεί με όρους marketing και επικοινωνίας, θα πετάξει τον φθαρμένο μανδύα του κλασικού φαρμακείου και θα λειτουργεί με όρους 21ου αιώνα. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Καθετί που ξεφεύγει από την πεπατημένη, όσο απλό κι αν ακούγεται, αποτελεί καινοτομία. Χρειάζεται μεγάλη πίστη και όραμα από τον δημιουργό του για να υλοποιηθεί και μεγάλος αγώνας για να πειστεί ο τελικός αποδέκτης ότι πρόκειται για κάτι που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει. Πόσο μάλλον να καθιερωθεί στη γενική συνείδηση σαν market leader.

Τα παραπάνω υλοποιούνται ακόμα δυσκολότερα όταν μιλάμε για υπηρεσίες και όχι για προϊόντα. Οι υπηρεσίες είναι άυλες και εντυπώνονται με βραδύτερο ρυθμό στο μυαλό του καταναλωτή, σε αντίθεση με ένα προϊόν που μπορεί να είναι φανταχτερό, ευρηματικό, να κατακτά ευκολότερα το κοινό. Για να πειστεί το κοινό ότι ένα συγκεκριμένο φαρμακείο παρέχει υπηρεσίες που διαφέρουν και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, χρειάζεται χρόνος. Ο φαρμακοποιός χρειάζεται να επενδύσει χρήματα και να έχει απόλυτη προσήλωση στο όραμά του για να ξεχωρίσει. Και, πιστέψτε μας, αν η χρηματική του επένδυση, η πίστη και το όραμά του συνοδεύονται από τη γνώση –το know-how– για το πώς θα προχωρήσει, η επιτυχία είναι βέβαιη.

Η δεύτερη φάση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Γιατί το αρχικό όραμα πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς. Δεν γίνεται να διαρκέσει για πάντα. Είναι η δεύτερη φράση του Τζομπς: «Κάποτε σαπίζει η αρχική, λαμπρή ιδέα…». Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και ανανέωση. Η λέξη που τα συμπυκνώνει όλα αυτά είναι και πάλι η καινοτομία. Κανείς δεν θυμάται μετά από ένα διάστημα την αρχική λαμπρή ιδέα αν δεν ανανεώνεται (επί τη ευκαιρία, αυτό ακριβώς φοβούνται στην Apple πλέον. Ότι δεν καινοτομούν, αλλά περισσότερο αντιγράφουν τον ίδιο τους τον εαυτό).

Πόσο, αλήθεια, μπορεί να καινοτομήσει ένας φαρμακοποιός; θα αναρωτηθείτε. Απεριόριστα, θα σας απαντήσουμε. Στο Pharmacy2020 πιστεύουμε – κόντρα σε μια αντίληψη που θεωρεί ότι το φαρμακείο έχει πεπερασμένες δυνατότητες ανανέωσης και καινοτομίας – πως οι δυνατότητες καινοτομίας του φαρμακείου είναι το δυνατό του σημείο. Τώρα έχει αρχίσει το φαρμακείο, και δη το ελληνικό, να αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα και να ενσωματώνει υπηρεσίες μάρκετινγκ, επικοινωνίας, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκπαίδευσης προσωπικού, να επενδύει στη δημιουργία εταιρικής ταυτότητας, κ.ο.κ.

Το ρευστό και εν πολλοίς αβέβαιο τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια επιβάλλει νέες ιδέες, τόλμη και καινοτομία.