Πολλά προϊόντα, αμέτρητες επιλογές, δύσκολο να αποφασίσετε ποια θα τοποθετήσετε στα ράφια του φαρμακείου σας. Για να διευκολύνουμε την επιλογή σας, συνιστούμε να θέσετε στον εαυτό σας μερικά απλά ερωτήματα:
- Θα χρησιμοποιούσατε ο ίδιος το συγκεκριμένο προϊόν; Ακόμα καλύτερα, θα το συνιστούσατε σε ένα άτομο το οποίο αγαπάτε;
- Έχει ανάγκη η αγορά το συγκεκριμένο προϊόν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
- Σας αρέσει το προϊόν; Θα δείξετε ενθουσιασμό στην προώθησή του;
Αν απαντήσετε απερίφραστα ναι και στις τρεις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να λάβετε υπόψη στη συνέχεια πιο τεχνικούς παράγοντες:
Οι προβλεπόμενες πωλήσεις. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέγετε δεν αρέσει μόνο σε σάς, αλλά στο ευρύ κοινό ή σε κάποια στοχευμένη ομάδα με αγοραστική δύναμη. Αλλιώς, σκεφτείτε το διπλά πριν αποφασίσετε.
Το περιθώριο κέρδους. Γνωρίζετε πως δεν αρκεί να «φεύγει» ένα προϊόν. Πρέπει το περιθώριο κέρδους του να ικανοποιεί τη συνθήκη του φαρμακείου σας.
Επαναλαμβανόμενες πωλήσεις ή one-off; Αποφασίστε αν θέλετε προϊόντα με επαναλαμβανόμενες πωλήσεις ή αν θέλετε να ρίξετε το βάρος σε «προϊόντα-κομήτες». Ακόμα κι αν ένα προϊόν είναι στη μόδα, είναι σημαντικό να το βάλετε στο φαρμακείο σας όταν αρχίζει ο κύκλος της δημοφιλίας του και όχι όταν αυτός ολοκληρώνεται. Επομένως, πρέπει να οσμίζεστε την αγορά και να επιλέγετε προϊόντα πριν αυτά γίνουν ευρέως γνωστά. Στην περίπτωση αυτή θα έχετε πιάσει τζακ-ποτ.
Ο ανταγωνισμός. Δεν είστε οι μόνοι, και άλλα φαρμακεία θα πωλούν το συγκεκριμένο προϊόν. Πώς θα ξεχωρίσετε επομένως; Εδώ υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες: το visual merchandising, το σέρβις που παρέχετε στον πελάτη, η γνώση και η ικανότητα του προσωπικού σας. Τα έχετε εξετάσει όλα αυτά;
Η προσωπική άποψη. Σε κάθε περίπτωση, ο φαρμακοποιός πρέπει να έχει προσωπική άποψη για τα προϊόντα που φιλοξενεί στο φαρμακείο του και να πιστεύει ότι προσφέρει το καλύτερο στο κοινό του. Συμβιβασμοί στην ποιότητα δεν χωρούν, αν πιστεύετε σε αυτό που πουλάτε τότε έχετε ήδη επιτύχει.